I vår podcast Art of collaborating utforskar vi olika teman som kan hjälpa oss att stärka våra samverkansförmågor. Ibland resonerar vi tillsammans runt viktiga fenomen i samverkan och ibland pratar vi med en gäst som oftast är expert på något särskilt ämne. Eller så har vi läst en intressant bok som vi pratar om.
Vi intresserar oss för hur olika vetenskapsdiscipliner och olika delar av samhället kan inspirera oss att kontinuerligt utveckla samverkansförmågorna. Du hittar vår podcast på soundcloud, itunes och spotify.
Avsnitt 1: Varför en Bok om samverkan?
I detta första avsnitt av “Art of Collaborating” introducerar vi boken "Att lyckas leda i samverkan" som vi publicerade 2019. Vi pratar om varför det blir viktigt att utveckla våra samverkansförmågor och varför det inte är självklart att samverkan fungerar av sig självt.
Det här avsnittet är ett exempel på många samtal vi för om viktiga fenomen och aspekter vi behöver adressera i samverkan.
avsnitt 35 - perspektivmedvetenhet- vad är det?
Vi pratar med Thomas Jordan om perspektivmedvetenhet – vad det innebär och varför det är viktigt i komplexa frågor och i våra samverkansprocesser. Thomas är lektor och docent på Göteborgs Universitet och arbetar som konsult på Perspectus med frågor om vuxenutveckling, konflikthantering, komplexitets- och perspektivmedvetenhet. Han brinner för att göra teorier och metoder tillgängliga för många, som ett stöd i att ta oss an komplexa samhällsfrågor.
Det här avsnittet är ett exempel på många samtal vi för med experter på ämnen som berör samverkan och kan inspirera till att tänka och göra på nya sätt.
Lyssna här
AvsnitT 32: Konsten att mötas
Vi pratar om boken ”Art of Gathering” av Priya Parker. Boken beskriver mycket inspirerande hur vi får till träffar och möten som gör skillnad. Vi pratar bland annat om vikten av att ha ett syfte med ett möte som är specifikt, om vikten av att öppna och avsluta ett möte, om platsens betydelse och om rollen i att ta värdskapet på allvar.
Det här avsnittet är ett exempel på många samtal som handlar om en bok vi har läst och som vi tycker kan vara särskilt intressant när vi leder i samverkan.